Hälsning från Give a Child a family

Give a child a family, Sydafrika

Kära Vänner

Idag är det 100 dagar som vi har varit under `lockdown` det har varit ovanliga 100 dagar – hade någon sagt till oss ett år sen att världen skulle stå stilla, inga flygplan, ingen resa mellan länder, ingen skola, inget jobb, sitta hemma i 100 dagar, ingen alkohol till salu, inga sigaretter, ingen få gå på gatan, ingen få ta en promenad… och listan kan blir hur lång som helst… då hade vi nog alla sagt `är du klok?` men som att ytra många´s tänk – det känns som vi är i en våldsam sci-fi film… en våldsam tsunami av kännslor medkommer med denna lockdown… och i detta får vi leva dag in och dag ut…

Barnen har mått bra, på centret, dom har varit krya, kroppsligt, men saknar enormt människo delen förutom att dom har fantastiska människor som tar väl hand om dom. Men man märker att fruktan, ångest och depression vill lätt ta över, för dom, (så är det väl också för oss alla?) så vi behöver prata mycket om vad dom tänker… Nu när en del börjar förberedas att åka hem, så är dom lite nervösa för Corona…

Vi förbereder en isolerings boende på andra sidan dammen, i fall vi får barn som blir sjuka, men vi ber att det kommer inte behövas, men just nu ligger vi 4de i världen med nya smittningar… så det är oroväkande… har just nu fått ett sms ifrån en sjuksköterska på sjukhuset här och dom börjar att bli oroliga, för det är kris artat, svårt med skydds material, mm. 

Hittintills har det gått väldigt bra för barnen.  Vi har inte skickat dom till skolan för det har varit så mycket prat fram och tillbaka om skolorna, så vi har fått 2 lärare att komma och hjälpa barnen med skol arbete på centret, och tyvärr så har vi inte all skydd och stöd för barnen så många föräldrar vägrar att skicka sina barn till skolan.  Våra barn har svagheter som gör att det är svårt att skicka dom och sen är det ju också problemet att vi är inte en ´vanlig´ familj om någon blir smittad är det en stor sak…

Vi har 2 dagar sen haft den 3de personal medlemmen som har dött… är vi säkra att det är Covid19 ? nej men konstigt är det?. Vi sörjer, barnen sörjer… det är svårt att även ta avskedd på ett värdigt sätt.  Vi fick sätta upp kort på dom första två som fick sluta – på grusgången på Centret med – där fick vi ha en avskeds gång… kändes så annorlunda.

Arbetet har pågått även under lockdown, med mat kuponger och paket, COVID-19-INSAMLINGSMOTTAGARE SÄGER TACK! Vi har alla HJÄLPT 650 HUNGRIGA FAMILJER lite mer än en månad (Bestående av 3500 vuxna, barn och bebisar)

Detta är utöver det utomordentliga extrajobb vi har gjort med de 60 barnen på centret. TACK SÅ MYCKET för er som har gett !!! 

COVID-19 fortsätter att påverka Sydafrika på ett förödande sätt. HUNGER ÄR EN VERKLIGHET, MÅNGA SÄGER TILL OSS VI KOMMER DÖ AV HUNGER FÖRE COVID-19 KOMMER ATT TA OSS… Medan allmäna hälsovårdsråd och regelbunden handtvätt är uppmuntrad, så är sådana strategier ett privilegium som många inte har råd med i trångbebodda kåkstäder, vars befolkning uppnår 13% av alla hushåll. Många människor har inte tillgång till rinnande vatten och ordentiliga hus. 

Under mer än 28 år så har GCF försett social omsorg och stöd till barn och familjer, för att bygga upp resiliens hos dem med syftet att minska riskerna utsatta barn möter. Målet är att ge dem en rättvis möjlighet till rättigheter som familjeliv, överlevnad, trygghet och utvecklande av deras fulla potential.

Vår hjälptelefon fortsätter att flöda över med samtal från föräldrar som behöver hjälp med allt från psychosocialt stöd till förfrågan om mat. Sydafrika möter just nu ett coronavirus-drivet blodbad vad det gäller arbeten. I den Sydafrikanska reservbankens senaste monetära policyredogörelse varnade de för att omkring 379 00 människor kommer förlora sina arbeten det här året.

I Daily Maverick den 10 maj 2020, så kunde man läsa att ungefär 230 000 registerde frivillig-organsiationer som förser en rad tjänster till marginaliserade samhällen och som har omkring 800 000 anställda förväntas, och har i vissa fall redan erfarit, nedskärningar i gåvor och andra sätt av inkomstkällor, som till exempel ersättning av implementerade statliga program och koperativa sociala investeringsprojekt.

Vi i familjen mår bra vi har fått vårt 14de barnbarn en liten kille till Sonja o Davin som har haft flesta av sina dagar i lockdown också.

Jag hamnade hastigt och lustigt på sjukhus och fick operera bort en stor knöl under armen – storlek av en tennis boll, det gick ganska snabbt, och det har tagit lite tid att komma tillbaka… men nu är allt väl och jag mår mycket bättre. 

Vi har firat fördelsedagar och 40 år som gifta under lockdown – så det har hänt en del…

Mest av allt är vi tacksamma at vi mår bra och är krya och att vi fortfarande har jobb, vilket många inte har…

För er som vill hjälpa till ekonomiskt så får ni gärna kontakta mig, men jag vet att ni stöder många och mycket annat, men om ni känner att ni vill hjälpa lite extra så finns det stora behov… 

Varma Hälsningar och GLAD SOMMAR TILL ER ALLA – jag hoppas att ni får njuta av värmen och regn.

Monica Woodhouse

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.