Frälsning, omvändelse och dop

Från predikoserien om Vår Tro i Korskyrkan Götene vid gudstjänsten den 18 november med Mikael Tilly.

“Vi tror att alla människor är i behov av den frälsning som erbjuds i Jesus Kristus. Detta har sin grund i att ”Alla människor har syndat och gått miste om härligheten från Gud” (Rom. 3:23). Denna frälsning innebär en upprättad gemenskap med Gud som får konsekvenser för vår relation till medmänniskan, den övriga skapelsen och för människan i sig själv. Frälsningen är ett Guds verk i våra liv i och genom den heliga Anden.

Vägen till frälsning och upprättad gemenskap med Gud uttrycks med ordet omvändelse. Detta innebär att människan förstår sin situation och sitt behov av Gud. Vidare leder detta till att hon ändrar inställning, byter perspektiv och öppnar hela sitt liv och sinne för den nåd som erbjuds genom Jesu Kristi gärning. I tro tar hon emot detta.

Omvändelsen följs av dopet i vatten. Detta genom nedsänkning efter personlig bekännelse om tro på Jesus Kristus som Herre och frälsare. Dopet är en gåva, en del av evangeliet och en helig handling som församlingen förvaltar på Jesu eget uppdrag. Dopet hör samman med Jesu frälsargärning, hans liv, död och uppståndelse. Genom det blir vi delaktiga i och förenas med Jesus död och uppståndelse. Detta för att leva ett nytt liv i hans gemenskap. Dopet är alltså uttryck för en djup gemenskap med Jesus själv och också med hans kropp som är församlingen.

Apg. 2:37-39, 41f, Rom. 6:1-11, 10:6-13, Matt. 28:18-20, 1 Kor. 12:12f”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.