Segolstorpgudstjänst den 14 maj 10:30

Gudstjänst med predikan av Jonathan Skarp, mötesledare är Olivia Hultström och lovsång med Jacob Färdig med team. Detta är en satsning i församlingar runt hela Skaraborg denna helgen, kom och inspireras och var med att be för det Gud gör bland ungdomar. Det blir också information om Segolstorplägret i början av augusti.

Automatgenererad transkribering av predikan (fel kan förekomma i förhållande till orginalet):

Tack Jesus för att du är här just nu, tack för att vi får ge dig all ära, tack för att vi får möjligheten, tack för det du gjorde på korset.

Vi tackar dig bara för att du är här just nu, eftersom du är här just nu och för att du ska möta oss. Tala till oss Jesus.

Jesus, vi ber om din frid. Låt oss sova, uttala ditt namn Jesus över varje situation, över varje liv som är här eller som lyssnar på detta just nu. Vi tackar dig för din närvaro. I Jesu namn. Amen. Härligt att se er alla.

Underbart. Man känner att livet kommer nu när det är så fint väder och allt blommar. Ja, jag vet inte. Något sådant? Känner att jag lät som en femtio plusare. Det är inte fel. Det är underbart. Man blir glad av solen och mår bra.

Man kan vara bra annars också, men det är skönt. Som ni kan se har jag inte smörjt in mig. Det var dumt. Firefox. Temat för Segolstorp 2023. Och Firework betyder ju Fyrverkeri.

Vad är det nu som ska hända? Jo, vi ska rulla in en pjäs här. Det hade varit kul, men inte idag. Men vi har samtalat i vår, vi träffas ju en gång i månaden under hela året och ber, samtalar och planerar inför detta läge.

Det är underbart tycker jag. Man lär sig och man växer tillsammans när vi ses och delar saker som vi behöver be för.

Det blir som ett nätverk för oss också. Men Firefox, har vi valt att vi ska dela på orden. Jag är inget fan av särskrivning, men i detta fall blir det särskrivning “Fire Works” på svenska “Elden funkar”. Det är det jag ska predika lite om, att elden funkar, och jag ska läsa från Matteusevangeliet: “Tre av er själva”, som det står på tröjor där.

Jag läser från Nya testamentet. Då står det så här: “Jag döper er med vatten”, säger Johannes döparen, “till omvändelse.

Men efter mig kommer en som är starkare än jag. Jag är inte ens värdig att ta av honom hans sandaler. Han ska döpa er i den helige Ande och eld.”

Eld och fyrverkerier kan vara väldigt negativt. Men eld i Bibeln beskrivs oftast som Guds kraft, något positivt. För ett tag sedan predikade jag om vad brinner du för eller vad vill du vara med och bygga?

Vad brinner du för? Man kan ha en brand i sitt hjärta. Jag brinner för Helges IF eller Frölunda.

Eller jag brinner för Gud. Tror jag tog ett exempel på något jag brinner för. Fyrverkerier älskar jag. För er som har känt mig mer än några år så vet ni det. Jag älskar pyroteknik. Det ska ryka och smälla.

Bengaler som alla delegater använder och rökbomber och smällare. Det är underbart. När jag var liten var jag inte med på följelsen, jag är oskyldig. Men då hade de fyrverkerikrig. Det är helt sjukt.

De sköt fyrverkeri på varandra. Jag vet inte hur man förlorar, men det är inget jag rekommenderar, men det var en grej de höll på med. Men livet med Gud kan ibland vara som fyrverkerier, men det kan också vara sorg och begravning.

Men det jag vill förmedla till dig ganska kort här idag är att elden funkar oavsett om det är fyrverkerier eller om det är sorg och begravning. Du som har levt länge vet att livet inte alltid är härligt, men livet kan vara bra. Men genom allt funkar elden.

Jag gifte mig inte bara med Ida också. Hon får vara med. Det blir bra. Ni är välkomna. Elden, den helige Ande, Guds närvaro i våra liv, den funkar. Bibeln säger att den som tror tar också emot den Helige Ande.

Så om du tror på Jesus finns Gud i dig genom den helige Ande. Och sen finns en dimension till, som vi ofta har pratat om, andedop, att få bli uppfylld av den helige Ande.

Få ta del av andens gåvor. Så, den helige Ande behövs i våra liv och dopet i den helige Ande, inget frälsande men behövs i allra högsta grad i våra liv, inget snack.

Med Jesus. Många gånger har man hört så här: Helig Ande, kom. Jag kanske till och med bad er innan, kommer jag ihåg. Helige Ande, kom, kom och besök oss. Kom med din kraft, vi ropar efter dig Gud, kom med din närvaro mitt ibland oss.

Det är fina ord och de är säkert äkta ord och jag menade det när jag bad. Men sanningen är, och som Bibeln säger, att där två eller tre är samlade mitt ibland oss, där är han.

Där är Jesus. Så han är här. Vi behöver inte ropa på honom. Han är här och han är i dig om du tror på honom. Han är redan här mitt ibland oss.

Och vissa av er kanske redan har känt hans närvaro i lovsången eller i bön. Oavsett det, så är han här, vi kan lita på Guds löfte: Att där två eller tre är samlade mitt ibland oss, där är han: Jesus Kristus, Den helige Ande.

Och för dig som inte vet vad den helige Ande är, tron på treenigheten, Gud är tre: Fadern, Sonen och Den helige Ande är Gud. För oss kom Jesus ner och i oss kom den helige Ande.

Den är med oss. Så den helige Ande bor i den som tror. Gud bor i den som tror. Och hur ska man göra då?

Alltså, många predikningar har man hört och jag har säkert predikat också om att vi behöver leva nära Gud och att det är bra att leva nära Gud och att man kan möta Gud och få en ande och ett starkt möte.

Ni har säkert hört massor av vittnesbörd om att då, det var då liksom på andra raden här, då fick jag det där mötet med Gud som gjorde att jag ville stanna kvar, jag ville fortsätta gå med Gud.

Vi pratar mycket om att möblera för Gudsmöten eller att inte möblera med stolar utan att göra det välkomnande för människor att få möta Gud, förstår ni vad jag menar då?

Nej, men var trivs den Helige Ande då? I vilket sammanhang, i vilket yrke? Jag ska försöka förklara lite bättre. Så jag har tagit fram fem punkter. Det är bra med punkter. Fem landningsbanor för den helige Ande. Och här får ni hänga med nu.

Nu går det fort. Vissa punkter går fortare än andra. Nummer ett: Den helige Ande, Gud trivs i en tillbedjande atmosfär. När man tillber, gör man det på det sätt som man känner för. Man kan sitta ner och be i tysthet, läsa Bibeln.

Men det finns något i att stå upp och sträcka sina händer mot Jesus. Visa för den här världen och för den andra världen att jag vill mer, att jag står upp för min kung eller faller ner på knä för honom, att få visa på något sätt att jag vill, att jag är med. Där Jesus blir upphöjd, där trivs anden.

Nummer två: Den helige Ande trivs där ingen prestige finns. All ära till Gud. Mer av dig, mindre av mig. Bara du Gud, bara din nåd, bara din sanning. Sätter oss fria brukar vi sjunga. Det finns en lovsång som jag tror ingen har hört här, den heter “Du” och den är av Nilsson, en ganska gammal.

Där sjunger man “Du, bara du, Gud, hur går det nu?” Den går ut på att bara du ska bli upphöjd, inte jag. Bara du. Gå gärna hem och lyssna på den på Spotify. Den heter “Du”. Att ha en ödmjuk inställning till att Gud ska göra det, inte jag. Gud, och det känner jag, jag säger innan jag predikar att nu är det du Gud som får göra det här.

Jag kan inte göra detta i min egen kraft. Och det känner jag också idag. Det är nog en bra känsla. Att låta Gud få göra. All ära till Gud, ingen prestige.

Att gå till förbön utan att tänka “Vad tänker de nu?” eller “Tänk om mitt liv är i spillror?” Nej, det kan vara att du vill ha mer av Gud eller att du vill tacka för något som du har fått svar på bön för. Ingen prestige.

Nummer tre: Ett omvänt hjärta och ett rent hjärta. Där trivs den helige Ande. Bibeln talar mycket om att vända sig till honom och inte bara vända sig bort från det som är vårt eget, utan också vända sig till Jesus.

Det spelar ingen roll om man använder dem om man inte vänder sig till Jesus. Och ett rent hjärta, vänd om och låt alla döpa sig till omvändelse, står det i Apostlagärningarna.

Och sen står det så här i Matteus evangelium, i Bergspredikan, säger Jesus så här: “Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade. Saliga är de renhjärtade, för de ska få se Gud.” Där gick min chans. Jag är inte ren. Nej. Men faktum är att det betyder de som är helhjärtade och ger hela sitt hjärta till Jesus. Inte ett perfekt och fläckfritt hjärta. Bibeln talar om att Jesus redan har betalat för det. Men ett helt hjärta, att leva ett liv där vi vänder oss bort men ännu viktigare, att vi har vänt oss till Jesus.

Nummer fyra: Är ni med? Bra. En tacksägande atmosfär, och detta är kopplat till tillbedjande atmosfär. Att leva i tacksamhet. Det kan ofta bli så att vi ber och ber om behov och ber om olika saker, men att säga tack, tack Jesus. Det har jag också gjort med ett ödmjukt hjärta inför honom. Jag skulle läsa ett längre stycke från Bergspredikan och jag kommer ihåg de verserna som jag precis läste. Det handlar om att prata med Jesus på detta sätt.

“Saliga är de som är fattiga i anden, för de tillhör himmelriket. Saliga är de som sörjer, för de ska bli tröstade. Saliga är de ödmjuka, för de ska ärva jorden. Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade. Saliga är de barmhärtiga, för de ska få barmhärtighet. Saliga är de renhjärtade, för de ska få se Gud. Saliga är de som strävar efter frid, för de ska kallas Guds barn. Saliga är de som förföljs för rättfärdighetens skull, för de tillhör himmelriket. Saliga är ni när man hånar och förföljer er och ljuger och säger allt ont om er för min skull. Jubla och var glada, för ni får en stor lön i himlen. Så förföljde de profeterna före er.”

Så vi kan vara lyckliga och saliga över Jesus som vi pratar om, genom alla säsonger, genom död, genom liv. Så kan vi vara lyckliga och det kan kännas svårt. Men vi kan förstå på de löften som Bibeln ger. Så älskade Gud denna värld att han gav sin ende son för att den som tror på honom inte ska

gå förlorad. Den som tror på honom, det kan vara du. Och så nummer fem: En tjänande atmosfär. Där trivs den helige Ande bättre än i stilla vatten.

Alltså, stå inte stilla och vänta på Gud med gitarren och vänta på att nu kommer de snart, mitt Guds möte. Utan tjäna i vardagen. Men också här idag, kom du hit kanske endast för att du skulle få något. Kanske någon behöver att du ber för dem idag. Kanske Gud vill förmedla ett budskap genom dig till någon här. Så ändra ditt perspektiv från “Vad får jag ut av det?” till “Här är jag, sänd mig, vad kan jag göra?”. Att få vara i en tjänande atmosfär, där trivs Anden. Och där du blir använd blir du också välsignad. Elden funkar. Och du behöver inte vara rädd, vill jag säga.

Det finns säkert många här och många som har blivit brända av den helige Ande. Inte av den helige Ande, utan av människor som har missbrukat det. Jag vill bara säga till dig, du behöver inte vara rädd. Du behöver inte vara rädd. För den helige Ande är din vän. Han vill möta dig precis där du är i ditt liv, i din sorg eller i din glädje. Och han vill helga dig, upprätta dig, fylla dig och leda dig. Så elden funkar. Fem landningsbanor för den helige Ande.

Kom ihåg dem. Nej, jag trodde väl det. Men när vi kan repetera dem en gång till: En tillbedjande atmosfär. Där kom den. Den punkt du väntade på, Bibeln. Och här predikar jag lika mycket för mig själv. Det är så lätt att Bibelns plats i våra liv blir sekundär och prioriteras bort. “Robinson” sänds varje dag, “Mästarnas mästare”, “Superstars”, “Morden i Sandhamn”. Jag tror att det är viktigt att tänka på. Att prioritera Guds ord. Eller jag vet att det är viktigt. För frukten av att leva när Guds ord blir att vi lever i hans Ande, Gud som redan bor i oss och försöker tala till oss. Så genom Guds ord lär vi känna Guds Ande och hans röst. Konsekvensen blir att vi lär känna honom, lever nära honom. Det blir att vi också får ta del av hans frukt och hans gåvor och kanske blir döpta i den helige Ande.

Varför allt detta då? Varför? Det är bra att ha ett varför. Varför ska vi ta till oss detta med den helige Ande? Varför behöver vi den helige Ande? Jag tror på två saker. För det första, det är bra för oss. Märk ordet “bra”. Jag betonar det. Det är bra för oss i vårt kristna liv att få en upplevelse med Gud. Det är bra för oss. Det kan vara till nytta. Det kan vara till hjälp. Det är bra för oss. Du kan komma hit och behöva det. Det är dock nödvändigt. Det är ytterst nödvändigt om vi vill bli använda av Gud, om vi vill bli döpta i den helige Ande. Jag får göra det Jesus sa, gå ut och göra alla folk till lärjungar. Nej, jag backar. Jag har hört den missionssången så många gånger. Kanske du känner igen den. Du behöver inte ge dig uppgifter som du inte klarar av. Men han vill använda dig. Rinnande vatten är fräschare än stilla vatten. Och tänk då inte på Göta älv, innan det ofräscha vattnet. Tänk kanske på en fjällsjö i Norge som är fräsch. Gud har en tanke med ditt liv och han vill använda dig. Och för att kunna använda dig behöver du komma närmare Gud, leva nära Gud. Elden funkar. Jag tror att jag har sagt till er att ni kan göra er redo. Elden funkar, Jesus funkar. Vågar du lita på honom? Genom sorg, genom glädje. Elden funkar för dig. Kom tillbaka till det. Du som är här just nu och kanske känner att du är på botten. Elden funkar för dig. Kom tillbaka till det. Du som är på toppen, du behöver också elden. Den funkar genom allt, genom alla säsonger, genom tvivel, genom död, genom bröllop, genom fest, genom glädje. Elden funkar.